Kakaobønner vokser på det træ der hedder Theobroma Cacao i tropiske egne. Theobroma er græsk og betyder Gudernes Føde. Oprindeligt kommer kakaotræet fra Syd- og Central Amerika, men det dyrkes kommercielt over hele verden i de tropiske egne, men mest i Afrika.
Et kakaotræ kan producere næsten to tusind bælge om året. Kakaobønnebælgen er en stribet football formet frugt. Bælgen, der modnes i løbet af hele året, indeholder en klæbrig hvid masse og omkring 30 eller 40 frø. Den hvide masse er sød, kan spises, og anvendes til fremstilling af drikkevarer. Frøene er utroligt bitre. Slet ikke som den chokolade, der fremstilles af dem.
Bælgen bliver høstet, og dette sker normalt to gange om året. Det foregår på den måde, at arbejdere på jorden tager dem ned med macheter på lange stænger. Når bælgene er høstet, bliver de åbnet ved håndkraft og kakaobønnerne tages nænsomt ud.
Efter gæringen, bliver bønnerne tørret i solen i omkring en uge. Smagen fortsætter med at udvikle sig i løbet af denne tid. Nogle producenter forsøger at fremskynde denne proces ved tørring af bønnerne over ild, men det giver en røget og dårligere smag.
Når bønnerne er tørre, er de klar til at blive sendt til en fabrik, hvor de bliver omdannet til chokolade.